Utomhusprojekt – Bygga uteplats

När det är sommar och sol önskar många att de hade en skön uteplats att sitta och njuta av värmen och umgås med nära och kära. Många väljer därför att bygga sig en uteplats. Att bygga en altan eller annan uteplats är inte svårt så länge du har tydliga instruktioner och rätt material.

Börja planera

Det första du bör göra är att mäta ut hur stor altanen/uteplatsen ska vara. Du kan markera med färg på marken eller spänna upp murarsnöre. Du måste också mäta ut höjden, om det är en altan, samt markera det på husfasaden. Om altanen byggs över gräsmattan rekommenderas det att du tar bort det översta lagret och ersätter det med sand eller grus. På så sätt slipper du ogräs under altanen.

Du måste dessutom bestämma vilket material du behöver och verktyg. Man kan säga att det finns tre alternativ när du vill bygga en uteplats:

  • Altan på plint.
  • Trädäck på betongplattor.
  • Uteplats på en kombination av trä och sten.

När du bestämmer dig för att bygga en uteplats är det inte säkert att du kan välja vilken uteplats som helst. Du får börja med att mäta området och se vilket alternativ som passar för just ditt hus. Därefter kan du börja planera storleken och vilket material du behöver. Det finns tydliga instruktioner att följa när du ska bygga om du bygger själv. Om du är osäker rekommenderas det att du frågar någon som vet vad som krävs, till exempel en snickare.

Bestämmer du dig för att bygga allting helt själv är det bra om du gör din läxa. Läs igenom allt du kan hitta om vilket trä som passar bäst, vilka verktyg du behöver och glöm inte bort att ta reda på vad kostnaden för hela bygget kommer gå på. Det är viktigt att du har en klar bild i huvudet på hela processen från början till slut.