Olika trä och byggvaror

Många som ska börja bygga eller renovera tänker inte alltid på att vilket trä/material som används kan göra stor en skillnad på resultatet. Vissa träsorter passar bättre till att göra möbler medan en annan träsort fungerar bäst när du bygger hus. Därför kan det vara bra att ta reda på mer om de olika träsorterna innan du väljer vilket du ska använda i ditt projekt. Om du är osäker eller inte hittar information om vilka byggvaror/träsorter du ska välja är det bra om du frågar någon som har arbetat mycket med trä tidigare.

Träsorter och deras egenskaper

Asp – En träsort som är lätt, mjuk och tål röta.

Björk – En seg och hård träsort som är rötbenägen och utan behandling har den kort hållbarhet.

Gran – Gran är en lätt och lös träsort som oftast är ganska seg. Träsorten har oftast en vit/gulaktig färg.

Tall – Tall är träsorten som används oftast till det mesta inom byggen och renoveringar. Det är ett trä som är lätt att bearbeta, det tål mycket och är starkt.

Ek – Ek är ett starkt och hårt trä med en god slipyta.

Bok – Bok är också ett hårt träslag med en god slipyta, dock får man räkna med större rörelser jämfört med ek.

Det finns en rad med andra träsorter som används i byggen, de ovannämnda är dock de vanligaste som används i Sverige. Andra träsorter som används är ask, furu och körsbär. De flesta kan användas till olika projekt så länge det har bearbetats på rätt sätt. Vilket material du ska välja beror på vad du behöver det till. Dessutom kan du ändra utseendet på träet genom att använda ytbehandlingar, till exempel olja, lack, vax och lasering. Vad du måste komma ihåg om du använder ett oljat trä är att det måste skötas regelbundet för att hålla samma utseende.