Anpassa butiksköpt trä till olika byggprojekt

När du besöker ett byggvaruhus får du tillgång till en rad olika träprodukter som du kan använda i dina byggprojekt. Det kan hända att du måste välja ett visst trä för just ditt projekt men har du tur kan du köpa en träsort och använda den till många olika byggen. När du har en idé om vad du vill tillverka kan du fråga personalen hos ditt byggvaruhus eller en snickare om vad de rekommenderar att du använder för trä.

Flera byggprojekt av samma sorts virke

I de flesta byggvaruhus kan du hitta planhyvlade reglar som går att använda till flera olika projekt. De är en relativt billig standardvara som du kan bygga flera saker med så länge du är lite kreativ. Om du skulle ha kvar trä från tidigare byggen kan du också hitta ett antal småprojekt att använda de till. Exempel på dessa projekt är:

  • Hyllor/bänkar: Hyllor och bänkar är bra för förvaring och enkla att göra. Om du har träreglar över från tidigare byggen eller köper ett antal och vill ta dig an ett enklare projekt är detta ett bra val. Du kan välja ifall du vill göra en mindre hylla som passar vid dörren, där du kan placera dina skor, eller kanske en snygg bänk som passar vid foten av sängen. Ett tips är att du målar din bänk/hylla ifall du inte vill att de ska likna varandra.
  • Högbäddar: En annan sak du kan bygga är högbäddar. Du kan anpassa höjden på den efter dina mått och det är ett bra sätt att slippa rensa ogräs när du vill plantera blommor eller odla egna grönsaker.

Kort sagt kan du bygga flera saker med samma sorts trä, allt du behöver är lite kreativitet. Ett tips på när du ska köpa trä är att du gör research på vilken storlek som är bäst för projekten. Självklart kan du såga bitarna så de passar men har du tur finns det storleken du behöver.