Renovera kök

Köket är ett av de viktigaste rummen hos de flesta. Det är där all matlagning sker och köket är ett rum där man kan umgås med varandra. När du har bestämt dig för att renovera ditt kök, vare sig det är helrenovering, skaffa nya vitvaror eller byta ut bänkar och skåpsluckor, är det viktigt att du planerar noga. Vare sig du själv ska renovera eller om du anlitar någon är planeringen viktig för att du ska bli nöjd med resultatet.

Planeringstips innan du börjar renoveringen

Det första du bör göra när du ska renovera är att skriva ner allting du vill ändra på. Du måste också ha en idé om hur du vill att ditt kök ska se ut. Dessutom måste ditt nya kök passa. Det är inte alltid möjligt att gå in och välja ett färdigbyggt kök utan att ta reda på alla mått och hur det ska passa in. Det kan nämligen behövas justeringar om storleken på ditt kök är mindre än vad det färdigbyggda köket skulle ta upp. Mät därför alltid innan du börjar planera dina nya skåp, bänkar och vitvaror.

När du ska köpa ditt nya kök kan du välja om du vill köpa varje del för sig eller ett paket. Paketlösningarna innehåller allt ett kök behöver plus ritningar på hur allting ska sättas fast.

Att tänka på vid köksrenovering

  • Elkontakter. Hur många behöver du? Var ska de sitta?
  • Förvaring. Dold förvaring eller synlig? Kanske både och?
  • Arbetsytorna. Många känner ofta att de har för få arbetsytor i köket. Planera därför detta noga. Här kan en köksö vara ett bra tips, om du har plats till det.
  • Detaljer. När du har alla viktiga delar av köket utplacerade kan du börja med smådetaljerna som gör köket till ditt.
  • Vitvaror. Välj de som passar dig och ditt kök.

Tänk på att ditt köks storlek och form har stor betydelse för vilka renoveringar det är möjligt att genomföra.