Renovera badrum

Att renovera ett badrum kan precis som andra renoveringar, kosta mer än vad som var tänkt i början. Genom att göra en budget kan det bli lättare att hålla koll på alla kostnader och undvika dyra överraskningar.

Lista allt du behöver i ett badrum, kakel/klinker, dusch/badkar, toalett, handfat, belysning och så vidare. När du sedan ska bestämma köpa delarna är det viktigt att du tittar på kvaliteten och priset, om du har en budget. De billigare delarna kan många gånger ha sämre kvalité och det är viktigt att du köper det som är hållbart.

Renovera badrum, steg för steg

Renovera badrum är ett mycket bra sätt att öka värdet på din bostad!

Det första du måste göra är självklart planera hur du vill att ditt nya badrum ska se ut, vilka material du behöver och eventuell budget. Men hur går själva renoveringen till?

1. Du börjar med att riva det gamla badrummet. Ta bort all inredning, stäng av elen och plugga igen rören. Sedan tar du bort kakel eller våtrumstapeten. Även om du är osäker på att göra själva renoveringen själv är rivningen något de flesta klarar av.

2. När allting rivits måste du förstärka väggreglarna samt montera eventuella golvbrunnar.

3. Med förstärkta reglar och monterade brunnar är det nu en bra idé att ta hand om elen och rördragning. Detta kräver att du anlitar någon om du inte har utbildning.

4. När rören och elkablarna är på plats är det dags att göra klart alla väggar. Sätta upp gipsskivor, tätskiktsfolien och eventuell golvvärme.

5. Efter du gjort allt detta är det dags för klinkers/kakel eller våtrumstapet/matta att sättas upp.

6. När hela grunden är färdig är det dags för den nya inredningen, duschen och/eller badkaret, handfatet, toaletten och belysningen ska installeras. När allt är installerat är det bara för rörmokaren och elektrikern att koppla på uttagen och ditt badrum är nu färdigt att användas.